Orchestra Nationala Valahia

Profilul si repertoriul Orchestrei Nationale Valahia, dirijata de maestrul Marius Zorila, o definesc ca imbinarea perfecta intre traditie si modernism, o punte peste ani intre generatii. Orchestra este creatia maestrului Marius Zorila care a vazut potentialul si vizunea extraordinara a tinerilor intrumentisti, precum si nevoia unui suflu nou in folclorul romanesc.

 

Orchestra Nationala Valahia, cea mai tanara orchestra din Romania a fost infiintata in anul 2011, cu ocazia renumitului spectacol “Cu drag, de Dragobete”, TVR.

In formula extinsa Orchestra, numara peste 25 de  instrumentisti – studenti, masteranzi sau absolvenți ai Universității de Muzică București, al căror talent a fost déjà confirmat de palmaresul bogat, construit intr-un timp record.

Cunoasterea profundata a folclorului autentic, precum si polivalenta instrumentala fac ca Orchestra Nationala Valahia sa poata interpreta cu usurinta genuri reprezentative diverselor regiuni ale Romaniei, având insa si capacitatea sa abordeze si piese de cafe-concert, romante sau muzica de divertisment.

Repertoriul vast al orchestrei cuprinde cantece si dansuri populare din toate zonele etnofolclorice,  instrumente specifice precum căuc, fluier geamăn, cimpoi, caval, ocarină, trâmbiță, nai sau taragot –  confirmate ca fiind elemente de interes autentic pentru publicul spectator.

Prin importanta activitate artistică pe care o desfăşoară, Orchestra Nationala Valahia îşi aduce aportul la conservarea tezaurului muzicii populare romanesti, precum si valorificarea acesteia contribuind la perpetuarea acesteia si la popularizarea ei in randul noi generatii.

 

Orchestra Nationala Valahia a reusit sa demonstreze in scurt timp devotamentul deplin fata de arta si traditiile nationale. Si toate acestea nu s-ar fi intamplat fără  maiestria  dirijorului Marius Zorilă.