Lavinia Goste

Lavinia Goste – este una dintre cele mai bune voci ale folclorului romanesc, care poate trece cu usurinta  de la piese  traditionale romanesti la piese de café-concert sau de la canto clasic la romante, datorita unui timbru vocal exceptional. Lavinia s-a nascut pe data de 22 iunie 1984 in Satu-Mare; radacinile si spiritul ardelenesc si-au pus amprenta asupra personalitatii cantaretei, Lavinia simtind din frageda copilarie ca drumul ei in viata este legat de scena si de perpetuarea tradiilor.

Lavinia Goste a crescut inconjurata de cantecele si traditiile romanesti. In copilarie asculta fascinata piesele pline de invataminte ale parintiilor ei adunate de prin satele ardelene.

Lavinia a urmat cursurile Liceului de Arta „Aurel Pop”la sectiunea canto clasic. Calitatile vocale exceptionale si talentul nativ si-au pus amprenta asupra drumului muzical al interpretei, care pe tot parcursul liceului a participat la diverse concursuri si olimpiade muzicale, obtinand cele mai bune locuri dar si laudele si admiratia juriului.

In anul 2007 a absolvit  in laudele profesorilor Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca sectia canto clasic. Interpretarea magistrala a rolului Cherubino din opera “Nunta lui Figaro” de Mozart, a demonstrat inca o data talentul extraordinar al Laviniei si polivalenta vocala.

Din satele ardelene, Corund si Cuta (zonele de bastina ale partintiilor), unde traditiile de sute de ani ale poporului roman sunt inca bine conservate, Lavinia a adunat sute de melodii folclorice, adevarate comori muzicale,  dar si dorinta de a imbogatii si impartasii aceste valori cu publicul larg.

Impresionati de vocea melodioasa plina de sensibilitate si caldura, taranii i-au daruit Laviniei melodii autentice, “cantece de pe la noi” dar si portul lor traditional.

Lavinia a debutat la festivalul “Vara, vara, primavara” din Sibiu, unde a castigat premiul intai. Castigarea Marelui Premiu in cadrul festivalului “Maria Lataretu” de la Targu Jiu, a plasat-o pe Lavinia in randul artistilor de anvergura ai cantecului popular romanesc. Interpretarea mereu invingătoare, tonul amplu  și  generos , impresionanta stăpânire a tehnicii vocale sunt doar câteva dintre abilitățile care o recomandă pe Lavinia ca una dintre vocile care, fără îndoială, vor marca istoria cântecului românesc!

Iubirea pentru traditiile autentice romanesti si dorinta de a o impartasii cu generatiile viitoare, au facut din Lavinia, in afara de o cantareata magistrala, si  autor prolific de cantece traditionale romanesti. Pornind de la materialele etnografice si folclorice existente, Lavinia, ca un adevarat culegator de folcor, le-a imbogatit cu texte pastrate de batranii satului pe cale orala, dandu-le o aura moderna, pastrand insa filonul autentic traditional si contribuind la paginile moderne ale istoriei folcorului romanesc.

Darul nativ al cantatului,  dus la grad de excelenta prin munca si tenacitate, Lavinia il transmite publicului larg nu doar prin cantecele sale, ci si prin lectiile de canto pe care le preda tinerelor talente in cadrul “Fabricii de Folclor” un ambitios proiect cultural.

Formarea academica, fac din Lavinia si un exceptional interpret de muzica clasica si pop clasica, lejeritatea interpretativa si  timbrul vocal unic modulandu-se perfect pe notele clasice, dandu-le pasiune si forta.

In anul 2009, Lavinia lanseaza albumul de debut “Bine-mi sade ca-s codreanca”,  care a fost un succes de public, toate piesele fiind fredonate de la cei mai mici ascultatori pana la cei mai in varsta.

In anul 2015, Lavinia Goste lanseaza single-ul  “Inimioara cu dor mult”, o piesa plina de emotie care vorbeste despre multitudinea de fatete ale iubirii. Piesa, cu puternice accente traditionale, a avut un succes fulminant intr-o perioada in care folclorul s-a transformat intr-o muzica comerciala. Videoclipul, semnat de regizorul Alexandru Borundel, este un adevarat film care ne poarta in Ardealul istoric, reliefand intocmai versurile pline de sensibilitate ale piesei.

Intalnirea cu dirijorul si violonistul Marius Zorila, din vara anului 2006, i-a schimbat viata Laviniei Goste. Cei doi au devenit atat parteneri de viata cat si de scena.

Galerie Foto Lavinia